Mnozí členové hodnotí lidovecké politiky výhradně jejich úspěchem v komunálních volbách. V té souvislosti jsou například slyšet i hlasy, kteří doporučují většině pražským politikům pokorně mlčet a zpytovat svědomí.

 

Myslím, že je správné, aby se úspěšní komunální politici ucházeli o stranické funkce. Nemyslím si však, že je správné a rozumné posuzovat politiky jen podle holých čísel bez souvislostí.

 

Každá obec má svojí charakteristiku, své zvláštnosti, své tradice. Každá obec reaguje jiným způsobem na dění v celostátní politice. V každé obci se nachází hranice mezi úspěchem a neúspěchem jinde.

 

Je moudré sledovat volební výsledky v konkrétní obci s přihlédnutím k celkovému trendu. Je hloupé vyčítat "neúspěšným" komunálním politikům nedostatek píle.

 

V Praze 2 jsme se poprvé od roku 1989 nedostali do zastupitelstva. Ano, určitě jsme se dopustili chyb a někdo jiný mohl na našem místě dosáhnout lepších výsledků.

 

Přesto: jedním z hlavním témat v naší městské části se stalo nepochybně zdražování nájemného. Měli jsme na vybranou: buď dodržet celostátní program strany, podporovat deregulaci a ztratit mnohé voliče, nebo se od celostátního programu odklonit a hlasy si uchovat. Rozhodli jsme se pro první postup. Získali jsme 4,21% hlasů, nově vzniklá Koalice proti zvyšování nájemného dosáhla právě u nás největší úspěch z celé Prahy a získala 2 zastupitele.

 

Rozhodli jsme se dobře nebo špatně? Co nám poradíte?

 

za KDU-ČSL Praha 2

Jan Czerný, místopředseda

http://praha2.kdu.cz