Obvodní rada m. č. Prahy 2 předložila v dubnu Obvodnímu zastupitelstvu návrh na poskytnutí humanitární pomoci pro civilní obyvatelstvo v Čečensku prostřednictvím obecně prospěšné společnosti “Člověk v tísni”. Na tento účel navrhla uvolnit z obecního rozpočtu 100.000 Kč.

Členové Zastupitelstva pak během jednání prokázali, že mají srdce na správném místě. Je to totiž krásné a ušlechtilé darovat peníze svých spoluobčanů na bohulibý účel. V rozmachu dobrosrdečnosti někteří zastupitelé dokonce svoji obětavost vystupňovali, předvedli všem ostatním krásné gesto a navrhli zdvojnásobit darovanou částku. Strhnuti nádherností okamžiku, začali se k tomuto nápadu mnozí přidávat, ale pouze do okamžiku, kdy jedna členka Obvodní rady utrousila pochybnost, zda by toto zvýšení neohrozilo stabilitu obecních financí. V její tváři však mohl pozorný divák spatřit, kterak uvnitř sebe svádí boj mezi trapně malým, upoceným úředníčkem a ušlechtilým donátorem. Nakonec ve většině přítomných zvítězil onen zatrpklý a umrousaný šiml a velkodušné gesto bylo zmařeno. Ostatně, velikost daru není důležitá, zaznělo od řečnického pultu, důležitá je symbolika darovacího aktu.”

Ano, naši radní a zastupitelé mají vskutku dobré srdce – vždyť také proto jsme je volili!

Volili jsme proto, aby za nás dělali skutky milosrdenství, volili jsme je proto, aby za nás rozhodovali, komu je třeba na světě pomáhat, volili jsme je však také proto, aby za nás vyjadřovali soucit s trpícím lidem v Čečensku a aby nám všem dávali svojí obětí a sebezapřením viditelný příklad hodný následování.

Občané Prahy 2! Myslím, že bychom neměli stát opodál a promarnit svým váháním tuto příležitost! Sejděme se proto všichni příští týden na Náměstí Míru, projevme svojí velkodušnost a při lidovém hlasování rozhodněme, že na čečenské konto věnujeme 50 tisíc korun, stržených z pravidelných odměn členů Obvodní rady. Vím, není to sice mnoho, ale pamatujte, že nejde ani tak o výši příspěvku, jako o symbolické gesto!

27. dubna 2000