Vážený pane Kasale,

 

vstoupil jste právě poprvé do diskusního fóra. Učinil jste tak ryze svým způsobem: sdělil nám, že naše předchozí příspěvky byly plné osočování, urážek a nepromyšlených pohledů na řešení situace v KDU-ČSL. Shrnuto: po celá léta jste se nezúčastňoval interní diskuse, protože Vás nebyla hodna. Dnes, čtrnáct dnů před sjezdem, jste usoudil, že diskuse konečně dosáhla příslušné urovně a že si diskutující zaslouží, aby si od Vás mohli přečíst názor. Ano, zdá se mi, že žijete v jiném světě.

 

Když jsem se s Vámi před více než rokem krátce setkal a upozorňoval Vás na porušení stanov v případě způsobu, jakým bylo rozhodnuto o prodloužení volebního období ze dvou na čtyři roky, vmetl jste mi do tváře, že právo na kritiku získám teprve tehdy, až dosáhnu volebního úspěchu. Podobné uvažování je u našich vedoucích představitelů velmi rozšířené. Všechno hodnotíte pouze prizmatem síly získaných voličských hlasů. Člen strany nemá právo na kritický názor, dokud před jeho vynesením nesloží k nohám funkcionáře příslušný počet procent hlasů dosažených ve volbách.

 

Myslím si, že je na čase, abychom si v KDU-ČSL jasně řekli, kde končí slušnost a začíná sprostota: pro mne končí v okamžiku, kdy politik, který je placen za to, že dělá politiku, se chová podobným způsobem k lidem, kteří vše, co pro stranu dělají, dělají ve svém volném čase.

 

Pan Kasale, jako první místopředseda jste byl odpovědný za vnitřní chod strany. Na sjezdu v roce 2003 jste sice hřímal, že "chcete přispět k tomu, aby se zlepšila komunikace mezi jednotlivými úrovněmi naší KDU-ČSL" a že "chybí opačný proud informací, tedy od členské základny směrem k vyšším orgánům". Bez mrknutí oka jste však poté souhlasil se zrušením diskusní stránky v časopise Hlas. Po dlouhá léta Vám vůbec nevadilo a ani dnes nevadí, že generální sekretář strany arogantně odmítá poskytovat členům informace, včetně tak základních, jako jsou usnesení celostátních orgánů strany. Vůbec Vám nevadí, že zaměstnanci strany sami rozhodují o tom, zda členům strany poskytnou přepis projevu předsedy strany na zasedání Celostátní konference. Jako druhému nejvyššímu politikovi ve straně Vám vůbec nevadí, že členové strany nemají právo poslechnout si ty, které vyslali do odpovědných funkcí. Ani náznakem jste nikdy nedal najevo, že by Vám vadilo, že generální sekretář požadoval od krajských a okresních tajemníků informace o aktivitách členů, aniž by tito lidé měli o těchto zprávách ponětí a mohli jejich obsah kontrolovat. Vůbec Vám nepřišlo hloupé zlehčovat hlasy desítek členů strany z celé republiky, kteří v hnutí Nový kvas poukazáli na stagnaci a neuspokojivé vnitřní poměry v KDU-ČSL a navrhli kroky k obratu.

 

Vážený pane Kasale, navrhuji Vám znovu to, co po Vás žádali okresní organizace a téměř polovina členů Celostátní konference a co jste mohl - jak potvrdil Celostátní rozhodčí sbor - učinit již dávno: Odstupte ze své funkce. Malé symbolické gesto čtrnáct dní před sjezdem, podobné jaké jste učinil vložením Vašeho příspěvku do tohoto diskusního fóra.

 

S pozdravem

 

Jan Czerný

místopředseda KDU-ČSL Praha 2

http://czerny.kdu.cz

jcz@centrum.cz

 

 

Vážení diskutující, s povděkem konstatuji, že vaše(naše) diskuze se dostává do velmi věcného tónu.Ubylo urážek a osočování a přibylo skutečných, tedy promyšlených pohledů na řešení situace v KDU-ČSL.