Vážení pražští lidovci,

 

Dovoluji si předložit k diskusi několik připomínek k materiálu, nazvanému „Praha-místo k žití“, který mi byl předložen v polovině dubna 2002 na schůzi obvodního výboru Prahy 2.        

Je mi jasné, že tento materiál byl pouze prvním náčrtem volebního programu pro Prahu. Určitě v něm došlo ke změnám a mnoha dalším vylepšením, na které však nemohu reagovat, neboť nemám k dispozici žádnou novější verzi.

 

I.                   Volební heslo

 

Heslo „Praha-místo k žití“ se mi moc nelíbí. Evokuje totiž výraz „k přežití“ nebo dokonce „k dožití“ neřku-li „k nežití“. Není v něm nic osobního, zavazujícího, aktivního, dynamického. Je příliš negativní - copak už dnes není k žití?

 

Dovoluji si navrhnout k všeobecné rozpravě jiné varianty volebního hesla:

 

-         Praha - Komunikující město (aneb Pražané, pojdťe si povídat!)

-         Praha – město s mosty mezi břehy, s mosty mezi lidmi (popř. doplnit jako první: s mosty mezi staletími…)

-         V Praze (jsme) jako doma! (popř. doplnit: Vy také!)

-         Praha – stokrát jinak!

 

Osobně považuji za nejlepší heslo druhé, s těmi mosty. S mosty by se dalo velmi dobře graficky pracovat.

Variantu jedna použila ve volbách 1998 KDU-ČSL Praha 2 a myslím, že celkem úspěšně.

Variantu třetí bych v tuto chvíli spíše poradil ODS, nám až za pár let. Tedy doufám. (ale třeba bychom tím heslem ODS už dnes pěkně namíchli!)

Čtvrté a poslední heslo nepovažuji také za špatné, zpětně bych ho s radostí použil v minulé kampani, kdy náš lídr útočil čelně na primátora. To letos asi nepůjde, nicméně v opozici jsme stejně, tak to můžeme pojmout právě jako receptář na „drobná i větší“ zlepšení. Heslo evokuje i kuchařku s dobrými recepty a zároveň říká: „stokrát jinak…ale vždy  krásná a naše!“

 

II.                Naše vize

 

Přiznám se, že úvod mi připadá příliš dlouhý. Obecné formulace tohoto typu budou mít všechny strany. Buď jen tři krátké věty (za nejpádnější a pro nás nejcharakterističtější považuji čtyři body: omezení konfliktu zájmu zastupitelů, zapojení místních komunit, činnorodá spolupráce s ostatními, prostor pro rodinné aktivity) nebo raději krátký dopis pražského lidoveckého lídra občanům s fotografií.

Zvláštní poznámku si dovoluji učinit u tzv. zadluženosti města. S pojmem zadluženost bych radil postupovat velmi obezřetně. Zadluženost totiž vzniká mj. také dlouhodobým koncepčním investováním, např. v dopravní nebo bytové infrastruktuře. To je určitě zdravá zadluženost, nezdravá zadluženost je např. záporné hospodaření v důsledku příliš zbytnělé administrativy.

 

III.      Moderní správa města

 

Všechny další mé návrhy a změny si dovolím pro snazší orientaci v textu podtrhnout, můj komentář k původním návrhům je v textu proloženým písmem:

 

-         Chceme podněcovat dialog s veřejností nebo chceme s Vámi vést trvalý rozhovor

-         Pravidelný dialog představitelů města  a našich zastupitelů s veřejnými organizacemi….

-         Myslím, že není dobře občanu říkat, že ho „chceme zapojovat do kampaní“.

-         Rozšíření otevírací doby pro veřejnost nejméně o jeden den či alespoň několik hodin

-         možnost domluvit si telefonicky v některých odborech přesnou dobu na konzultace či předání žádosti bez nutnosti čekat ve frontě

 

 

III.             Ochrana občanů

 

-         „využijeme všech dostupných nástrojů“ – vyjmenovat nástroje nebo neuvádět!

-         „koordinace postupu státní a městské policie“ – konkrétně uvést způsob koordinace, např. porada velitelů a primátora každý týden

-         Preventivní působení městské policie je pro nás významné – zveřejníme předem většinu akcí městské policie – např. kontroly parkování, ochrana zeleně, pejsci na chodnících apod.

-         „podpora jen důvěryhodných organizací při prevenci drog“ – my bychom snad někdy mohli podpořit i nedůvěryhodnou organizaci?

-         Omezíme velkopološnou reklamu – agresivního vetřelce do našeho soukromí

-         „Vyhlásíme tvrdý boj organizovanému zločinu“ -  na to nestačíme, k tomu nemáme prostředky, to má dělat někdo jiný, neslibujme něco, co nemůžeme dodržet!

-         Jestli proti něčemu bojovat, tak proti hernám a nočním zastavárnám!

 

IV.              Sociální oblast, zdravotnictví

 

-         Finančně podpoříme vznik ordinací v místech, kde je prokazatelně nižší možnost využít možnosti výběru lékaře (četností ordinací, dopravní dostupností i pro starší osoby apod.)

 

 

V.                 Bydlení

 

-         Osobně si myslím, že v některých městských částech není již třeba podporovat další privatizaci bytů.

-         Pokud město bude dále privatizovat, nebude mít mnoho možností jak napomoci získat důstojné bydlení pro mladé rodiny! Úvěry od MHMP?

-         Což takhle veřejné počítačová databáze s údaji o obecním bytovém fondu?

 

VI.              Doprava

 

-         Budeme usilovat o převedení taxislužby Praha pod jediného provozovatele s přísnou kontrolou ze strany města  (a proč ne?)

-         Přísná kontrola přidělování parkovacích míst pro postižené a zároveň spolupráce s postiženými, kterým někdo zabere místo (do dnešní doby neexistující)

-         Zavedení tzv. malých ekologických autobusů do městského centra – a tedy i tvorba nových linek

-         Elegantní řešení dopravy na Václavském náměstí formou futurologické tramvaje – pohyb jen od Můstku k NM (popř. k Máji, Prašné bráně, Hlavnímu nádraží, Nuselskému mostu – viz. následující bod

-         Omezení dálnice v Praze 1 a 2 na pouhé dva pruhy a jejich sjetí do jediné ulice, uprázdněnou ulici v druhém směru využít na novou obrovskou „pěší“ třídu, obdobu osy Prašná brána – Národní divadlo. Takový projekt by změnil děsivou podobu určité části Nového Města, kterou tato část města trpí již nejméně čtvrt století. Lidé by získali novou perspektivu, Praha by ožila vášnivými diskusemi o tomto projetku, který by přitom vrátil Praze konce 19. století ztracenou důstojnost a lesk! NEBOJME SE UVÉST DO POLITICKÉHO ŽIVOTA VIZI, PŘÁTELÉ!! Nebo řekneme našim potomkům, že ta hnusná dálnice se bude plazit u jejich domova i za dalších 15 let? To jim nedáme ani naději?!? I u velkých projektů v zahraničních velkoměstech musel někdo v jednu chvíli říci: teď jdeme do toho, skončí to za 15 let - až tady u moci nikdo z nás nebude - ale bude to stát za to!!!

-         Umožníme výstavbu podzemních garáží jen tehdy, jestliže se v oblasti garáží podaří z povrchu odebrat odpovídající množství parkovacích míst.

-          

VII.           Životní prostředí

 

-         Monitorování „bilance zeleně“ je skvělý nápad, který lze použít ve velkém i v malém!

-          

VIII.        Hospodaření a finance města

­

-         Jsem pro, aby MHMP připravil cyklus „přednášek“, ve kterých by zaměstnanci (ředitelé odborů) či politické vedení města přístupnou formou vysvětlili občanům, novinářům (popř. i jiným politikům) z čeho se skládá příjmová a výdajová část rozpočtu v určité oblasti, jaké jsou tzv. obligatorní platby a o jakých finančních prostředcích rozhoduje samotné politické vedení města.

 

IX.              Boj proti korupci

 

-         Rozhodnutí MHMP v oblasti ochrany památek budou zveřejňována na veřejných prostranstvích (nástěnkách)

-          

X.                 Kultura a školství

 

-         Bez připomínek

 

XI.              Rozvoj města

 

-         příliš výkladové. Z rychlé četby této kapitoly jsem zachytil jen kritiku velkých obchodních center, které likvidují malé prodejce. Zbytek je pro voliče, zdá se mi, nepřínosný.

 

Pokud byste měli zájem podívat se na Komunální program KDU-ČSL v Praze 2, doporučuji internetovou adresu http://praha2.kdu.cz.

 

 

                                                                        S přátelským pozdravem

 

 

                                                                                    Jan Czerný            

                                                                     Místopředseda KDU-ČSL Praha 2

 

 

Dne 27. května 2002