Vážení lidovci,

dovolte mi, abych vás krátce oslovil v souvislosti s blížícími se primárními volbami.

Pročetl jsem seznam kandidátů a mám dojem, že souboj bude nesmírně zajímavý a výsledky těsné. Nemám však nejmenší obavu, že by toto soupeření mohlo naší straně ublížit. Primární volby jsou vždy velkou příležitostí k setkání, k výměně názorů a také k praktické škole politiky. Je to zkouška ve vlastní rodině, mezi svými. Ti nejlepší jsou pak vysláni, aby hájili na politickém kolbišti čest celé rodiny.

Doufám, že zcela nepopřu svá předchozí slova, když nyní řeknu, že vítěz je v podstatě znám. Bylo by asi nesmyslné, kdyby Cyril Svoboda, kterého většina členů pražské organizace podporovala v kandidatuře na předsedu strany, nebyl tři měsíce po zvolení vybrán jako pražský lídr. Přesto je správné, že i on musí projít touto zkouškou.

Vzhledem k tomu, že naše pravděpodobná “jednička” je i jedničkou stranickou, získávají další místa na zajímavosti a zejména na významu. I dvojka, trojka, čtyřka a další lidovci v předních řadách budou muset jít s plnou vervou do předvolební kampaně. Stanou se skutečnými “vicelídry”. Proto, až budete kroužkovat vaše favority na volební listině, zkuste zapomenout na příslušnost k obvodům a městským částem a volte podle jiných parametrů: jak si s vámi dokáží kandidáti povídat, jak dokáží argumentovat, jestli umí naslouchat druhým, jestli stojí za svým názorem i v prostředí, které je zaujato proti nim. Vzpomeňte si, kolik energie věnovali v jiných předvolebních kampaních a jak jim to šlo. Posuďte, jestli jejich pojetí politiky je i vaším pojetím - vždyť vás pak mohou čtyři roky reprezentovat v Poslanecké sněmovně! A hlavně se jich ptejte. Ptejte se na cokoliv, co vás rozčiluje nebo zneklidňuje. Žádná otázka nesmí být tabu! A ptejte se i na to, jaké mají představy o chodu KDU-ČSL. Neboť jsou to oni, kdo mohou z titulu své budoucí funkce zasednout v nejvyšších orgánech strany.

Primární volby jsou pro pražskou organizaci velkou příležitostí. Pro všechny, kteří se jich zúčastní. Je třeba doufat, že nakonec i pro statisíce pražských voličů.

Hezký den vám přeje

(Praha 2, tč. Alžír)