Vážení členové pražské KDU-ČSL,

 

v červnu jsme oznámil, že hodlám na říjnové konferenci kandidovat do vedení pražské organizace. Zároveň s tím jsem ve stručnosti sdělil, jak chci změnit politický život naší krajské organizace. Vyzval jsem k otevřenému myšlenkovému potýkání na toto téma a zdůraznil, že předvolební soupeření pro mne není jen bezúčelným divadlem, ale způsobem, jak posílit sami sebe a vybavit se pro zápas s našimi politickými odpůrci.

 

Setkal jsem se s některými z vás a pokusil jsem se vás přesvědčit, že má cenu do toho jít, i když výhrou může být třeba jen obhájení dosavadní pozice, zatímco prohra může každého hodně bolet. Nevím, jestli se mi to podařilo.

 

KDU-ČSL v Praze ale změnu potřebuje. Víme to všichni. Spíše než personální zemětřesení potřebujeme prosadit jiný způsob práce. Jako kandidát nabízím to, co se snažím uplatňovat od mého vstupu do strany: vytrvalost, přímost a schopnost spolupracovat. Je na vás, zda něco takového hledáte.

 

Po krátké týdenní dovolené jsem chtěl pokračovat v rozhovorech. Cílem bylo vtáhnout do hry všechny pražské organizace a hlavně jejich členy. Těšil jsem se, že mnohé z vás přesvědčím, abyste se stali politickými soupeři. Těšil jsem se, že se navzájem přinutíme jasněji formovat naše postoje, formulovat politický program a hledat cesty, jak o něm přesvědčit ostatní. Těšil jsem se na zápolení, která straně přinese energii, protože je tím, na čem je politika založena, čím se politika přirozeně "vyživuje".

 

V pondělí jsem se však dozvěděl, že z důvodu vážného onemocnění kolegy mě zaměstnavatel neodkladně vysílá na krátkodobý zástup do zahraničí. Do ČR bych se měl vrátit 26. září.

 

Chtěl bych se proto touto cestou omluvit všem, se kterými jsem se předběžně domlouval na setkání.

 

Chtěl bych však také říci, že bych si velmi přál, aby pražské vedení na začátku září rozhodlo, že krajská konference bude volební a že v obvodních organizacích proběhnou předvolební diskuse s kandidáty. Svoji výzvu nestahuji a všechny hozené rukavice i nadále zdvíhám.

 

S přátelským pozdravem

 

Jan Czerný

KDU-ČSL Praha 2

 

V Praze, dne 26. srpna 2007