Stručná zpráva o činnosti Klubu zastupitelů KDU-ČSL 1999 - 2001

Popis situace:
- I se třemi zastupiteli se snažíme vytvářet respektovanou opozici vůči vládnoucí koalici ODS (15 zastupitelů) a US (6 zastupitelů) na radnici Prahy 2.
- Klub ODS pro nás představuje silného protivníka, kterému se díky rozpadu ODS a vzniku US podařilo paradoxně udržet vedení radnice v prakticky nezměněné podobě proti stavu před rokem 1998. Současná podoba koalice ODS evidentně vyhovuje: US vytváří účinný tlak na řešení mnohých problémových oblastí, které by jinak hrozily výbuchem a byly živnou půdou pro působení opozice. Personální složení klubu je z našeho pohledu pestré: od velmi neoblíbených politiků až k víceméně konciliantní postavě pana starosty.
- Se členy US jsme se před senátními volbami dohodli na dočasném příměří, které jsme beze zbytku naplnili. Mimo toto období jsme se snažili přistupovat k radniční koalici jako k celku se společnou a nedělitelnou odpovědností. US se cítí na našem obvodu velmi silná a navíc v ní vedle „čtyřkoaličních tahounů“ (Marvanová) působí i politici s velmi kritickým pohledem na čtyřkoaliční spolupráci (Vrbík). Lze předpokládat, že do dalších komunálních voleb půjdeme jako vzájemně si konkurující strany. Naše osobní vztahy jsou vcelku korektní.
- Opozice nijak výrazně nespolupracuje. S ČSSD (6 zastupitelů) nacházíme společnou řeč prakticky jen při hlasování o postech, v poslední době pak nastalo určité oteplení s příchodem pana Hanuše na místo předsedy klubu. Vzájemné osobní vztahy jsou spíše rezervované. Živější spolupráce, omezená však pouze na jednotlivé případy, se týká tří zastupitelů Klubu ODA. Se dvěma zástupci KSČM nespolupracujeme, ale zdravíme se a při popíjení kafe spolu hovoříme o počasí.

Naše aktivity:
- Spolupořádali jsme setkání Klubu pražských komunálních politiků na téma “Byty a bydlení”.
- Naši členové a příznivci pracují ve všech komisích Rady MČ a ve výborech Zastupitelstva MČ.
- Pravidelně informujeme o naší činnosti a politických postojích na internetové adrese KDU-ČSL Praha 2. Tyto stránky zaznamenaly již více než   1600 náštěv.
- Podíleli jsme se na vzniku Novin Prahy 2, účastníme se práce v Redakční radě Novin.
- Prosazujeme politiku regulace individuální automobilové dopravy a politiky „města pro chodce“ (např. úprava křižovatky na Karlově náměstí, přechod v Rumunské, Den bez aut, kritika velkokapacitních podzemních parkovišť, nečinnosti Městské policie atd.).
- Kritizovali jsme vyčkávací postoje představitelů MČ ve vztahu k orgánům státní správy v prvních měsících přípravy na zasedání MMF a SB.
- Kritizovali jsme nerovný přístup Rady MČ k subjektům, které žádají o finanční prostředky na humanitární a jinou pomoc (konkrétně šlo o poskytnutí finančního daru organizaci “Člověk v tísni”).
- Kritizovali jsme špatnou přípravu Rady MČ a její nedostatečnou komunikaci s veřejností ve věci rušení základní školy.
- Prosazujeme systém odměňování zastupitelů, který by zohlednil plnění jejich základní povinnosti - přítomnosti na zasedáních zastupitelstva.
- Prosadili jsme zákaz kouření na Úřadu MČ Praha 2 a kontrolujeme jeho dodržování.
- Kritizovali jsme způsob privatizace zdravotnictví na Praze 2 (ve spolupráci s ODA a ČSSD).
- Zajímáme se o zpřístupnění stanice metra nám. Míru pro invalidy a lidi se sníženou hybností.
- Prosadili jsme zavedení principu veřejné kontroly nad prací Výborů zastupitelstva MČ (díky změně jejich jednacího řádu).
- Dvakrát se naši zástupci v komisích Rady sešli na společné poradě k problémům obvodu. Tato setkání by se měla opakovat alespoň jednou za půl roku.
- Jednou týdně jsme osobně k dispozici občanům v sekretariátu na Francouzské ulici.
-  Naprosto se nepodařilo první setkání členů dopravních komisí z různých pražských obvodů, tzv. “komisařské matiné”. Je však třeba najít odvahu zkusit to znovu a jinak.
- Setkali jsme se s protidrogovou koordinátorkou pro Prahu 2 a s ředitelkou Obvodního ústaavu sociálních služeb.