Jsa řádným členem KDU-ČSL,

Chtěje přispět k jejímu dalšímu rozvoji,

uznávaje její stanovy a řády,

respektuje zvolené orgány strany,

tuše určité úskalí v blízkém čase,

nevěda si pomoci,

přeje si o záležitosti s ostatními hovořit,

a věci vážné řešit,

rozhodl jsem se v KDU-ČSL založit

veřejnou platformu,

jejímž hlavním a jediným posláním bude usilovat o samostatnou kandidaturu KDU-ČSL v prvních volbách do orgánů krajské samosprávy na podzim roku 2000.

Vysvětlení mého kroku jest následující:

1. Hlavní důvody, které vedly k založení Čtyřkoalice na celostátní úrovni, tj. opoziční smlouvu a z ní vyplývající nepříznivý volební zákon, na krajské úrovni nenajdete.

2. KDU-ČSL se má snažit prosadit v krajských volbách, tak jak to dosud činí ve volbách obecních, jako strana s nejširší základnou kvalitních komunálních politiků.

3. KDU-ČSL musí zatím alespoň na krajské úrovni usilovat o překonání vžité představy o straně, jejíž volební zisk nepřekročí deset procent hlasů.

4. Předvolební aktivita členů a příznivců je největší tehdy, když se jasně ví, jaké kandidáty a jaký program veřejnosti nabízí. KDU-ČSL se musí zúčastnit volební soutěže s plnou vervou, se stoprocentní odpovědností za “uhraný” výsledek, bez následného hledání viníka za případný neúspěch.

5. Ustavování nových samosprávných orgánů bude vyžadovat mnoho sil. Ve výhodě budou přirozeně politické subjekty, které budou jasně organizačně definované a které budou mít přesnou představu o tom, čeho chtějí dosáhnout.

6. Je už konečně potřeba přestat s neustálým sledováním průzkumů volebních preferencí a s nesmyslným sčítáním výsledků předchozích voleb. To všechno “bylo”, my přeci chceme víc! Zahoďme tyto nesmysly za hlavu a pojďme bojovat o voliče tady a teď. Dobře vyslovená věta na správném místě a ve správné chvíli dokáže ve volbách pravé divy.

Zdravím

Jan Czerný

jcz@centrum.cz

http://www.ifrance.com/kveci