Stanovisko klubu KDU-ČSL k návrhu rozpočtu na rok 2000

 

Vážený pane předsedající, vážení zastupitelé, vážení hosté,

Schvalování rozpočtu je jistě důležitým okamžikem v životě každé obce, zajisté však nikoliv tím nejdůležitějším. Obvodní rady nám předložila tento návrh a my jsme jej prohlédli a posoudili. Co nám vlastně takový rozpočet řečí čísel sděluje?

Především, z rozpočtu lze zajisté usuzovat, jaké priority má zdejší koalice, kde chce investovat, co chce podpořit. Jedná se vlastně o takový malý volební program na jeden rok. V této souvislosti musíme s lítostí konstatovat, že obvodní rada připravuje plán práce právě vždy jen na období jednoho roku a nikoliv na celé její celé funkční období, byť se zajisté domnívá, že jej v čele radnice celé opravdu absolvuje.
Chybí nám, a možná i všem občanům Prahy 2, poněkud ucelenější náhled a plán, jak chce Obvodní rada nakládat s obecními prostředky v delší perspektivě. A to je zajisté škoda.

Ale vraťme se tedy k plánu na tento rok. Na první pohled je zřejmé, co bylo zařazeno mezi priority obvodní rady: Péče o vzhled obce a veřejnou zeleň, rekonstrukce budovy Obvodního úřadu, veřejné osvětlení, podpora prevence kriminality a prevence před drogami.
Mohu ubezpečit Obvodní radu, že tyto obecné priority patří i mezi priority KDU-ČSL a pro takto formulovaný rozpočet zvedneme roku.

Je však také nepochybné a logické, že při konkrétním naplňování těchto obecně pojatých rozpočtových kapitol budeme zastávat často odlišná stanoviska, podávat vlastní návrhy a také důsledně kontrolovat účelnost a efektivitu vložených finančních prostředků.

Tento rozpočet tedy nebude žádným jablkem sváru, a já doufám, že jím nebude ani následující bod a totiž zmocňovací formulky v bodě II.
Prošel jsem více obecních i obvodních rozpočtů a přiznám se, že na něco podobného jsem vskutku nenarazil. Tedy, buď ve všech těchto obcích nemají tak „šikovnou“ obecní radu, nebo v těchto obcích dobře funguje opozice a něco podobného nepřipustí.

Bod II/2 totiž ve své podstatě říká, že to co schválíme je vlastně jen taková změť čísel, jejímž jediným smyslem je, aby ve svém součtu dávala určité, předem zadané číslo.

Tento bod znamená, že jestliže dnes zvedneme ruku pro milióny do veřejné zeleně, zítra obvodní rada bez jediného mrknutí oka přesune tyto prostředky např. na výstavbu podzemních garáží.

Tomu se tedy říká PRUŽNOST, vážené Zastupitelstvo!

Klub KDU-ČSL proto navrhuje doplnit do tohoto bodu za slova „v plném znění“ zbytek věty takto: „schvalovat rozpočtové úpravy v roce 2000, které celkově nepřesáhnou hodnotu 2 miliónů korun a které zároveň nemění celkový objem schváleného rozpočtu.“

V případě, že by tento pozměňovací návrh neprošel, nebude mít klub KDU-ČSL jiné řešení, než se od podaného návrhu rozpočtu, který tak pozbude jakoukoliv vypovídací hodnotu, jasným a veřejným způsobem distancovat.

To tedy bylo stanovisko našeho klubu. Máme ještě několik spíše technických otázek, ale rád bych dal nejprve slovo i ostatním členům zastupitelstva.

Děkuji vám za pozornost

 

V Praze, 22. 2. 2000