Vážený pane předsedo, vážení místopředsedové,

  Dovoluji si vám zaslat několik připomínek k internetové prezentaci KDU-ČSL.

 KDU-ČSL je v této oblasti nepochybně na úrovni srovnatelné s ostatními stranami. Mé připomínky a návrhy se proto netýkají celého systému, ale spíše jen detailů. I ty však nepochybně rozhodují o celkovém dojmu.
 Doby, kdy se důležité informace objevily na našich stránkách až s několikadenním zpožděním nebo vůbec ne, jsou naštěstí již pryč. Dnes je důležité, aby internet vyšel vstříc členům strany a přinesl jim nový “komfort” v přístupu k informacím.

1) Prostor k diskusi - Union party

Navrhuji v této oblasti několik změn:

a) Omezit přístup pouze na členy strany. Na internetu dnes existují desítky a stovky diskusních fór, které se týkají politiky. Naše stránky by měly přinést něco navíc: vytvořit prostor, ve kterém si budeme víceméně jisti, že se konfrontujeme s názory lidí, kteří s námi sdílejí odpovědnost za další osudy strany. Právě toto by byla  tzv. přidaná hodnota Union party. Lidoveckou politiku mezi nestraníky můžeme hájit účinně na mnoha jiných adresách. Navrhuji proto povinné přihlášení u webmastera, který by měl povinnost ověřovat členství žadatelů. Po přihlášení by žadatel obdržel login (skutečné jméno, určení organizace) a heslo, tak jako je  tomu i dnes.
b) Dále by se měly aktuálně měnit názvy diskusních kapitol. Rozdělení kapitol diskusního fóra odráží zastoupení lidovců v bývalých pravicových vládách popř. výraznější aktivitu některých poslanců (drogy, školství). Tyto kapitoly však prakticky nejsou navštěvované a většina diskutujících raději uveřejňuje své příspěvky k různým tématům v kapitole všeobecná diskuse. Proč na “Union party” raději neuvést např. kapitolu “školné” než příliš široké “školství”, kapitolu “nákup stíhaček” místo obecného “armáda”? Dále postrádám množství dalších témat, o kterých se dnes vede v médiích čilá debata a ve kterých KDU-ČSL aktivně vystupuje. Uvedu pro případ jen několik: restituce církevního majetku, registrované partnerství, vstup do EU, reforma EU, boj proti terorismu, volební kampaň, čtyřkoalice, volba prezidenta, referendum, důchodová reforma, rozpočet...
c) Zajímavým experimentem by se mohlo stát uveřejnění oficiálního stanoviska KDU-ČSL u každé kapitoly. Diskutující by tak měl možnost reagovat nejen na názory předchozích pisatelů, ale i na stanovisko (či volební program) KDU-ČSL. Takový model v Česká republice dosud žádná politická strana nevyzkoušela.
d) Alespoň jedna diskusní kapitola by měla být otevřena pro téma ”organizační otázky strany”. Předpokládám, že pravidelnými čtenáři této kapitoly (a nejen jí) by byli generální sekretář a krajští tajemníci, kteří by se snažili co nejrychleji reagovat na připomínky či nápady pisatelů. Další diskusní kapitola by se mohla zabývat stavem internetových stránek KDU-ČSL. Tu by zase pravidelně četl webmaster a tiskový mluvčí strany.
 
e) Všichni uživatelé diskusního fóra by zajisté uvítali, aby již v přehledu kapitol bylo patrné, kdy byl v každé z nich uveřejněn poslední diskusní příspěvek. Tato zdánlivá ”maličkost” ušetří mnoho času.

2) Osobní stránky členů KDU-ČSL

Vedení strany by mělo tuto problematiky prodiskutovat a přijmout rozhodnutí:

a) Zda umožní členům strany vytvoření osobních stránek pod adresou “www.kdu.cz” (na stejném principu jako fungují stránky krajských a okresních organizací).
b) Pokud ano, zda tak umožní všem členům, či pouze zvoleným funkcionářům (např. předseda,  místopředsedové, členové CK atd.).
c) Zda členové strany budou mít volný přístup ke svým osobním stránkám (vlastní login a heslo), či do nich budou moci zasílat informace pouze prostřednictvím webmastera.
d) Jak velký prostor svým členům poskytne (např. 1 MB, 3 MB, 10 MB...).
e) Jestli strana svým členům připraví vzor prezentace s jednotnou úpravou, do které každý zájemce uvede příslušné informace dle vlastního uvážení.
f) Jak bude členěna struktura webu.

Dovolím si v těchto otázkách uvést vlastní názor:

a) Ano! Členská základna o tom bude vhodným a pochopitelným způsobem                  informována.
b) Osobní stránky bude mít možnost získat každý člen strany.
c) Zájemci budou mít volný přístup ke svým osobním stránkám.
d) Nechávám zcela na správcích sítě.
e) Bylo by vhodné připravit nějaký pěkně graficky upravený ”mustr” s jednoduchou strukturou. Kdo nebude mít zájem ho použít, může si připravit vlastní stránky.
f) Nabízí se několik variant, nejvhodnější by zřejmě byla tato: www.kdu.cz/clenove/prijmení.jmeno. Je vsak možné použít i jiné např. www.kdu.cz/prijmeni, nebo www.kdu.cz/prijmeni.jmeno, nebo www.kdu.cz/clenové/kraj/prijmeni.jmeno.

 Myslím, že je vhodné upozornit, že do uveřejnění osobních stránek pod adresou KDU nebude nikdo nikoho nutit a také je zcela na svobodném rozhodnutí členů, jaké informace na osobních stránkách zveřejní. Webmaster bude pouze namátkově dohlížet, zda uživatelé dodržují určitá - předem dohodnutá - pravidla, např. neuveřejňování reklamy apod.

3) “Main page” – hlavní stránka

 Vedení KDU-ČSL by mělo uveřejnit jasná pravidla pro publikování názorů na hlavní stránce, která je “výkladní skříní” internetové prezentace strany. V této souvislosti je třeba připomenout krizovou situaci na jaře minulého roku, kdy internet KDU-ČSL přestal plnit svoji základní informační úlohu a nezaznamenával dění ve straně. Změna nastala teprve v okamžiku, kdy názory desítek členů strany a usnesení stranických orgánů na nejrůznějších úrovních začala zveřejňovat soukromá internetová stránka “K věci”.

Navrhuji toto řešení:

 Na hlavní stránce bude mít právo publikovat texty pouze přesně definovaný okruh politiků, přičemž tento okruh bude definován jejich účastí v určitých orgánech KDU-ČSL či účastí v dalších volených či jmenovaných sborech.
 O umístění názorů dalších členů KDU-ČSL na hlavní stránce bude rozhodovat předseda strany, nebo určený místopředseda. Za tuto činnost ponese osobní politickou odpovědnost.
 V žádném případě se již nesmí opakovat situace, aby v této oblasti rozhodovali zaměstnanci strany, kteří z podstaty věci nenesou žádnou osobní politickou odpovědnost.

 Dále se domnívám, že na úvodní internetové stránce by měl zájemce najít kapitolu ”Často kladené otázky” a dále odkaz, ve kterém by měl mít možnost zaslat otázku nejvyšším představitelům KDU-ČSL a přečíst si odpověď na již dříve zaslané otázky.

 
Závěr: Žádám, aby vedení KDU-ČSL projednalo tyto návrhy a zaujalo k nim stanovisko. Pokud toto stanovisko bude souhlasné, žádám, aby zároveň uvedlo, jak bude usilovat o jejich realizaci, v jakých termínech a kdo bude za realizaci odpovědný. Pokud s nimi souhlasit nebude, žádám o uvedení důvodů, kterými vysvětlí své nesouhlasné stanovisko.
Je mi líto, že používám této formy závěru, ale rád bych se vyhnul odpovědi ve stylu “děkujeme za Váš dopis, vaše nápady jsou podnětné a určitě se jimi budeme dále zabývat”. Takový typ odpovědi přijmu od ODS, indické vlády či Svazu zahrádkářů, ale nikoliv od vedení strany, jejímž jsem členem.

Jan Czerný
KDU-ČSL Praha 2
jcz@centrum.cz