Dobré dopoledne, vážení přátelé,

Před dvěma dny Česká televize v jednom ze zpravodajských pořadů informovala o případu bytového družstva, jehož podílníci se ocitli v nezáviděníhodné situaci poté, co bývalé vedení družstva využilo nedostatečné kontroly, obohatilo se a přivedlo družstvo do dluhů. Správce konkursní podstaty chce nyní dluhy zaplatit a obyvatelé, kteří se přitom ničeho nezákonného nedopustili, těžce doplácejí na jednu jedinou věc, totiž na předchozí laxní přístup vůči vedení družstva.

I my všichni - členové KDU-ČSL - jsme takovými podílníky.

Každý z nás v tomto sále je podílníkem této politické strany. Možná se nám také na první pohled zdá, že nás toto podílnictví v podstatě k ničemu nezavazuje. Realita světa nám však dokazuje znovu a znovu něco jiného: Jsme morálně zavázáni k přísné kontrole našeho vedení. V tomto úkolu je však také skryta naše důstojnost a důležitost, důležitost všech, kteří jsou tzv. řadovými členy.

A každý, opakuji, každý politik, který byl zvolen do vedoucího postavení, se dopouští - abych si vypomohl historickým pojmem - těžké urážky majestátu řadového člena strany, pokud jeho názory přehlíží, bagatelizuje, relativizuje, položené otázky ignoruje nebo dokonce zesměšňuje.

V politické straně neexistují zakázané otázky a v politické straně nesmí existovat ani různé “stupně” členství, které by se týkaly přístupu k informacím.

Je na vás, abyste posoudili, jak Vás vedení strany vnímá, jestli vás považuje za partnery k dialogu, jestli nezlehčuje vaše připomínky a netvrdí o nich, že jsou to maličkosti, jestli odpovídá na vznesené otázky, jestli vedení samo dělá maximum pro dobrou informovanost na všech stupních strany nebo je k určitým krokům pouze donuceno, jestli nestaví širší orgány strany před hotovou věc a nevydírá je, jestli mezi vás pravidelně chodí, jestli pořádá diskusní mítinky a ptá se na váš názor před rozhodnutím, a nebo až po něm.

Máte-li pocit, že se s vámi nejedná jako s rovnými a svéprávnými bytostmi nebo pokud v poslední době máte dojem, že jste se vrátili o 11 let nazpátek a že ti nahoře jsou úplně mimo a neví co se děje - pokud máte tento pocit - nenechte si ho pro sebe, nenechte se nikým zviklat a žádejte změnu!

Sám za sebe vám mohu říci - snad s poněkud rozvernou nadsázkou, která se týká tohoto náměstí - že je v životním zájmu KDU-ČSL, aby její členové provedli SAMETOVOU DEFENESTRACI!

Jsem pevně přesvědčen, že veřejnost si nepřeje a primárně netouží, aby se v České republice nějak výrazně měnilo spektrum politických stran. Není zde totiž krize politických programů, ale krize politických stran!

A pokud nedokážeme ve vlastní straně uskutečnit alespoň část z oprávněných požadavků členů a voličů, o to méně se nám to může podařit ve čtyřkoalici nebo v jiné koalici, a to i kdybychom se stavěli na hlavu!
 

A nyní mi dovolte, abych se v návaznosti na má předchozí slova krátce zmínil o navržených usneseních a požádal vás o jejich podporu:

Pražská městská konference:

  1. Upravit stanovy tak, aby byla důsledně zajištěna neslučitelnost volených a jmenovaných funkcí ve straně. Každý člen, který pobírá od strany plat nebo odměnu za vykonanou práci, nesmí ve stejném období vykonávat žádnou volenou funkci a to včetně funkce generálního sekretáře. Toto opatření se nebude vztahovat na ty volené politiky, kteří jsou z rozhodnutí určitého orgánu odměnováni za výkon své volené funkce (např. pokud se strana rozhodne odměňovat předsedu nebo místopředsedu, který nebude současně poslancem, senátorem či ministrem).
  2. změnit § 22 odstavec 1 na následující znění: “Funkční období všech stranických orgánů a volených funkcionářů činí 2 roky”.
  3. doplnit § 13 a § 18 o ustanovení, které umožní přístup hostů, členů KDU-ČSL, na jednání Sjezdu a Celostátní konference, pokud to kapacitní možnosti dovolí.
  4. doplnit do § 27 odstavec o způsobu sestavení kandidátky/kandidátek při volbě do Evropského parlamentu, který by respektoval princip primárních voleb.
V Praze, 21. dubna 2001