Vážený pane generální sekretáři,

 volby v roce 2002 se kvapem blíží a naše strana se zajisté pečlivě připravuje na volební kampaň.

 Podle prvních odhadů se zdá, že to bude jedna z nejdražších volebních kampaní od pádu komunismu v roce 1989. KDU-ČSL se s největší pravděpodobností nezúčastní voleb jako samostatný subjekt, ale jako součást trojkoalice Čtyřkoalice, což jistě vyvolá i potřebu určité dohody mezi jednotlivými politickými subjekty koalice o způsobu financování volební kampaně. Lze tedy konstatovat, že záležitosti spojené s materiálním zajištěním kampaně nebudou v žádném případě v následujicím období podružnou a jednoduchou záležitostí.

 Vzhledem ke zkušenosti kolegů -  straníků - jiných politických stran, kteří dnes považují svůj nezájem o hospodaření za jednu z příčin často osudových finančních nesrovnalostí, ke kterým došlo v minulosti, rozhodl jsem se, že Vás v průběhu a po skončení volební kampaně požádám o poskytnutí informací, které se týkají financování volební kampaně. Za tyto informace považuji zejména:

 a) celkovou částku, kterou  KDU-ČSL věnuje na volební kampaň a její členění,
b) přesný popis krytí této částky majetkem KDU-ČSL, bankovními úvěry, dalšími půjčkami, dary (včetně určení případných zástav),
c) názvy všech subjektů, se kterými KDU-ČSL uzavře smlouvy, vztahující se k volební kampani.

 Dovolte mi ještě několik slov. Jako místopředseda jedné z obvodních organizací KDU-ČSL se nechci a ani nemohu podílet na rozhodování o záležitostech, které přísluší podle Stanov KDU-ČSL výhradně politikům, kteří byli členskou základnou k takovému úkolu delegováni.

 Jako člen politické strany mám však právo přesně vědět, jaká rozhodnutí tito pověření lidé také v mém jménu učinili.

 V tak důležité oblasti nesmí existovat žádná “stranické tajemství”, ani takové informace, ke kterým by měli přístup jen někteří funkcionáři strany; ostatně jsem přesvědčen, že není a nebude co skrývat.

 Jestliže  na státní úrovni prosazujeme ve veřejných financích princip skleněného domu, je třeba, abychom se tohoto principu drželi i na stranické úrovni. Politická strana není podnikatelkou, ale sdružením občanů, kteří chtějí demokratickým způsobem prosazovat určité cíle a hodnoty při řízení státu.

 Vážený pane generální sekretáři, žádám Vás, abyste s tímto otevřeným dopisem seznámil vedení strany a v rozumné lhůtě mi sdělil, jakým způsobem a v jakých termínech poskytnete požadované informace těm členům strany, kteří o ně projeví zájem.

 Prosím, abyste všechna sdělení adresoval na moji internetovou adresu: jcz@centrum.cz.

 Děkuji.

S pozdravem
Jan Czerný
KDU-ČSL Praha 2

20. listopadu 2001