Dobrý den,

 předně děkuji pražskému krajskému sekretariátu za velmi rychlé zaslání požadovaného materiálu. Požádal jsem GS o zaslání analýz i z dalších krajů, jsem upřímně zvědavý, kdy mi odpoví, pokud vůbec.

 Analýza volební kampaně v Praze je velmi precizní. Chybí mi v ní jen dvě věci: finanční zajištění kampaně a také vyhodnocení spolupráce s US-DEU. Konečně také občas postrádám větší konkrétnost: např. věta "Některé obvody se volební kampaně vůbec nezúčastnily" je příliš shovívavá pro obvody, o kterých se hovoří, naopak může urážet obvody, které se na kampani aktivně podílely.
 
 S překvapením jsem však zjistil, že materiál vůbec neobsahuje analýzu volebních výsledků. Překvapení bylo dokonce tak veliké, že jsem si raději soubor nahrál ještě jednou, abych se přesvědčil, že je kompletní.

 Zdá se, že pražská organizace zastrčila hlavu do písku a odmítá sdělit, zda je s výsledkem spokojena, či nespokojena. To je poněkud tristní zjištění, které nesvědčí o svéprávnosti naší organizace.

 Původně jsme totiž chtěli tyto volby vyhrát, pokud se nemýlím. Vyhrát, to neznamená, být jako koaliční partner ve vládě, to neznamená mít tři ministry, ale to znamená, získat největší počet hlasů.  Pokud jsme opravdu chtěli vyhrát, jak neustále tvrdili naši vedoucí představitelé, pak čtvrté místo znamená  prohru.
 
 Solidní analýza by měla alespoň v krátkosti přehlédnout předvolební dění a označit události, která pro nás znamenaly zisk a události, které znamenaly ztrátu. Solidní analýza by tak musela začít u volby kandidáta KDU-ČSL za lídra, pokračovat bojem za čtyřkoaliční "lídrovství", soubojem Cyrila Svobody s Miroslavem Kalouskem, sjezdem KDU-ČSL, tvorbou programového prohlášení, krizí s ODA, postojem strany k nákupu stíhaček, výzvou ke kroužkování lidoveckých kandidátů atd. Nic z toho se v analýze neobjevilo. Ani nic jiného. Praha nemá názor. Praha je omámena účastí ve vládě a zapomíná na kritičnost a sebekritičnost. Dokonce ani nevíme, zda jsme spokojeni s volebními výsledky v Praze.

 S pozdravem

 Jan Czerný
 KDU-ČSL Praha 2

 17. července 2002