Vážení pražští lidovci,

nesvolali jsme krajskou konferenci po nepříliš úspěšných červnových volbách, nesvolali jsme ji po Kalouskově porušení hlavního volebního slibu, nesvolali jsme ji po tristním výsledku v říjnových komunálních volbách a nesvolali jsme ji před prosincovým sjezdem.

Pokaždé jsem přitom nejprve slyšel, že je to složité, časově náročné a že si krajskou konferenci nikdo nepřeje. Následně pak od mnohých zaznělo, že je velká škoda, že konference nakonec svolána nebyla.

Nyní opět zaznívají hlasy, že konference by měla být posunuta na podzim 2007.

Asi máme pocit, že další komunální volby jsou až za čtyři roky a že je času dost. Ovšem to je pravda jen z jedné poloviny. Druhá polovina, o které se raději nemluví, je pokračující stagnace naší krajské organizace.

Pražské vedení je třeba obměnit a oživit, a to co nejrychleji. Když říkám obměnit, tak nemyslím rozprášit. Když myslím oživit, tak nejen příchodem nových tváří. Oživení by mělo být způsobeno především změnou způsobu práce.

V současném stavu naší organizace nemáme nejmenší šanci vývoj v Praze "zvládat" a ovlivňovat. Jako ovce tak jdeme vstříc definitivnímu vymazání z politické mapy hlavního města.

Mám neodbytný pocit, že v čele pražské organizace potřebujeme osobu, která bude schopna se politice věnovat minimálně na 50% svého úvazku. A že bychom si svého předsedu mohli po určitou dobu platit. Orientačně: jestliže by 500 členů poskytlo každý měsíc 20 Kč, pak by to pro členy představovalo 240 kč ročně a pro předsedu měsíční příjem 10.000 Kč. Ale jinak to nepůjde. Předsedu nemůže dělat někdo po večerech.

Nový předseda by měl být odpovědný za kontinuální přípravu stanovisek k aktuálním otázkám a za formování komunálního programu. Za téměř deset let v KDU-ČSL jsem získal jistotu, že krajské předsednictvo (a o to méně krajský výbor) nemůže něco takového nikdy kolektivně zvládnout. Krajské předsednictvo a výbor potřebují k hlasování konkrétní materiál, jinak se žvýká prázdná sláma.

Váš
o budoucnost strany se obávající
Praha 2