Vážení členové celostátního výboru,

podle §5 bodu d stanov KDU-ČSL mám jako člen právo předkládat všem stranickým orgánům náměty, stížnosti a připomínky a být do 90 dnů vyrozuměn o jejich řešení.

Tímto předkládám celostátnímu výboru strany následující náměty a připomínky ve formě otázek Žádám, aby byly na zasedání tohoto výboru řádně projednány a aby k nim výbor zaujal stanovisko.

Východisko: Několikrát jsem od vedoucích politiků KDU-ČSL zaslechl, že je třeba se otevřít veřejnosti. Tato myšlenka není vůbec špatná. Zkusme se proto na začátek otevřít vlastní členské základně. Třeba se přitom naučíme, jak se otevírat i ostatním občanům.

1) Souhlasíte s tím, aby lhůta na vyřízení námětů, stížností a připomínek se blížila lhůtě, na kterou jsou občané zvyklí u státních orgánů?

2) Souhlasíte s tím, že každý člen strany má právo požadovat všechny informace, které se týkají KDU-ČSL, s výjimkou informací, které mají charakter osobních údajů? Souhlasíte s tím, že členové strany mají právo znát všechny informace spojené s financováním politické strany, s financováním volební kampaně, se správou majetku politické strany? Souhlasíte s tím, že každý člen politické strany má mít přístup ke všem usnesením stranických orgánů a ke všem dokumentům, které byly předloženy stranickým orgánům k projednání?

3) Souhlasíte s tím, že zaměstanci aparátu strany by neměli mít účast na politickém rozhodování strany, protože jejich hlavním posláním je sloužit nestranně všem členům strany?

4) Souhlasíte s tím, že členům strany by měl být umožněn (v rámci technických a prostorových možností) přístup na jednání vrcholných orgánů strany, bez možnosti do nich zasahovat. Souhlasíte s tím, že aparát strany by měl takový přístup členů ulehčovat a propagovat a nikoliv mu všemi prostředky bránit?

5) Víte, o čem diskutují členové strany na internetovém diskusním fóru KDU-ČSL?

6) Předává Vám aparát strany soupis všech námětů, připomínek a stížností, které obdrží od členů strany?Informuje Vás pravidelně o jejich řešení?

7) Dokážete vyjmenovat, co se (kromě vedoucích představitelů a Nového Hlasu) konkrétně změnilo v KDU-ČSL od posledního sjezdu, a dále od "volebního neúspěchu" v červnu 2002?

8) Považujete činnost odborných komisí KDU-ČSLza vyhovující? Myslíte si, že jste udělali dost pro to, aby většina z nich fungovala alespoň na takové úrovni, na jaké fungují komise a výbory v obcích? Existují zápisy ze všech zasedání odborných komisí? Myslíte si, že stranická veřejnost zná usnesení či doporučení odborných komisí? Zná stranická veřejnost předsedy těchto komisí?

9) Víte, zda jsou všichni členové strany informováni o možnosti odbírat po internetu pravidelné tiskové zpravodajství?

10) Víte, kdo z KDU-ČSL má právo uveřejňovat názory na hlavní stránce KDU-ČSL?

11) Víte o tom, že předsednictvo strany porušilo stanovy, protože mi dodnes neodpovědělo na stížnost ze 3. května 2002, kterou jsem si stěžoval na to, že generální sekretář mi neodpověděl na mé připomínky z 25. ledna 2002? Považujete za normální porušovat na běžícím páse stanovy, kterými byste se měli řídit?

S pozdravem

KDU-ČSL Praha 2