Vážený pane Severo,

Dne 30. ledna 2008 jste mi napsal dopis, ve kterém jste mj. uvedl: "V tuto chvíli ještě nejsem rozhodnut. Oba kandidáti jsou výrazné osobnosti a považuji za přínosné jejich názory, postoje a představy sledovat a vyhodnocovat pro moje rozhodnutí. Chci se rozhodnout odpovědně tak, abych uměl svoji volbu dostatečně zdůvodnit nejen sobě ale i občanům, co mne vedlo k volbě jednoho či druhého kandidáta. Nejsem ochoten podlehnout povrchnímu citovému rozhodování v předvolební vyvolané hysterii."

Sledoval jsem velkou část jednání. Podle mého názoru docházelo ze strany VŠECH zúčastněných stran k nechutnostem. Byl to tvrdý politický boj z obou stran. Například jen to, co se odehrávalo těsně před 21. hodinou ze strany ODS a z Vaší strany byl příklad jednoznačné manipulace. Bylo opravdu dojemné, jakou starost jste vyjádřil u řečnického pultu vůči lidem zajišťující volbu ("...volme ve třetím kole ještě dnes, bude to ohleduplné vůči všem, kteří zajišťují volbu a přenos"). Jaký jemnocit!

Jako host posledních Celostátních konferencí jsem vyslechl například názor pana Kalouska, který jasně sdělil důvody, pro které bude volit pana Klause. Ač s těmito jeho názory z velké části nesouhlasím, respektuji je. Vy jste nic nikdy nesdělil, pouze jste napsal to, co jsem citoval v úvodu mého příspěvku. Vaše věta "Nejsem ochoten podlehnout povrchnímu citovému rozhodování v předvolební vyvolané hysterii" a Vaše vystoupení pro ČT po druhém kole volby jsou pro mne navzájem se vylučující.

Věřím tomu, že ještě vyhodnotíte názory, postoje a představy obou kandidátů a sdělíte členům strany, které názory, postoje a představy Vám konvenují více.
Chci Vás ubezpečit, že já osobně to od Vás budu chtít slyšet.

S pozdravem
Jan Czerný
místopředseda KDU-ČSL Praha 2