1. O současné situaci ve vládě je možné rozvíjet až neuvěřitelné spekulace. Přemýšlet o ní jako o hře. Myslím, že to může být i intelektuální výkon, dokonce to může být i zábavné.

 

Nicméně:

 

2. Návrat pana Čunka do vlády je logickým důsledkem rozhodnutí soudu. Pan Čunek je z hlediska práva nevinný. Je to otázka principu. Vyhrožovat neoblibou vlády u veřejnosti je irelevantní. Vláda připravovala reformu a rozpočet za situace, kdy byl pan Čunek dokonce vyšetřován. Pokud budou mít strany zájem spolupracovat a najdou společnou řeč, bude vláda vládnout dál. Je nepřijatelné podlehnout nátlaku, který se ozývá s větší intenzitou po osvobozovacím verdiktu než před verdiktem. To totiž něco vypovídá o podstatě takového nátlaku a jeho důvodech.

 

3. Strana je nadále ponořena po uši v krizi. Nové vedení neukázalo žádný směr, tápe, není aktivní ani směrem do členské základny, ani směrem mimo stranu. Vedení si neuvědomuje životní potřebu hlubších reforem stranického života s přirozenými důsledky do politického života v celé republice. KDU-ČSL se více než jiné strany blíží ke generační výměně, kterou si neidealizuji, která však má šanci zmírnit letité antagonismy a osobní animozity, má šanci rozrušit nezdravé mechanismy moci. Předseda a členové předsednictva, pokud jsou obdařeni prozíravostí a smyslem pro realitu, musí na celostátní konferenci 14. prosince navrhnout delegátům svolání volební sjezdu a umožnit celé straně po mnoha letech klasickou volební soutěž se vším všudy.

Jedinou přijatelnou alternativou k tomuto postupu je zásadní projev předsedy a dalších členů předsednictva s vyhlášením razantních reformních kroků ve všech oblastech stranického života, včetně přesného harmonogramu plnění těchto kroků a osobní odpovědnosti jednotlivých politiků. Jenže prvním symbolickým krokem této reformy by musel být pronájem většího sálu a pozvání všech členů strany z celé republiky k přímé účasti na rokování konference. Obávám se však, že na takové rozhodnutí nemají naši politici dost kuráže.

 

Jan Czerný

místopředseda KDU-ČSL Praha 2

 

6. 12. 2007