Když mě oslovila šéfredaktorka Hlasu, kterou obdivuji pro její odvahu ujmout se nově formovaného stranického časopisu, a navrhla mi napsat článek o mém africkém působišti, nebyl jsem v prvním okamžiku proti. Pak jsem si však uvědomil, že právě toto učiniti nemohu. Pokud bych totiž napsal článek cestopisný, bylo by to proti mé představě o podobě nového Hlasu. Článkem se zahraničně-politickým obsahem bych se zase provinil proti směrnicím ministerstva, které jsem povinnen - jako státní zaměstnanec - respektovat.
 
 Nic mi však nebrání, abych ve svém příspěvku zahájil diskusi čtenářů o podobě Hlasu. Jsem přesvědčen o tom, že právě taková diskuse je nyní potřebná a pro redakci časopisu užitečná.
 
 V úvodu si nejprve dovolím shrnout své zásadní výhrady k obsahu bývalého Hlasu. Nechci se přitom vědomě zabývat kritikou nejasných vztahů mezi KDU-ČSL a vydavatelem, přestože je zřejmé, že právě ony byly příčinnou mnoha těchto výhrad.

1) Časopis se snažil být "společenským" týdeníkem a "politickým stranickým zpravodajem" zároveň. To však není možné a každý takový pokus přinese pouze mizerné výsledky. Je nutné se rozhodnout pro jednu z variant.
Pro mne osobně byla volba vždy jednoznačná: v novinovém  stánku si mohu koupit a v knihovnách přečíst množství jiných kvalitních společenských týdeníků, které mají potřebné redakční, technické a finanční zázemí. Žádný z nich mi však nepřinese podrobné informace o dění v KDU-ČSL. A to je pro mne hlavní důvod existence Hlasu, tím je pro mne - straníka - užitečný a potřebný.
2) Časopis nepřipouštěl kritický pohled na KDU-ČSL a na její čelné představitele.
3) Časopis věnoval neúměrně velký prostor vrcholným politikům, kteří mají z titulu svého postavení možnosti k prezentaci v jiných celostátních tiskovinách i médiích, a naprosto nedostatečně se zabýval komunální politikou a komunálními politiky.
4) Redakce časopisu se v některých chvílích vědomě postavila za určitý proud ve straně, na což neměla právo, protože finanční prostředky na chod získávala od celé strany.

 V druhé části příspěvku předložím své úvahy o nové podobě časopisu:

a) Časopis by měl naprosto důsledně uveřejňovat rozhodnutí všech celostátních a krajských politických orgánů.
b) Redakce by měla na stránkách časopisu umožnit svobodnou diskusi mezi členy strany, která bude omezena pouze prostorem, věcností a korektností příspěvků.
c) Redakce by měla takovou diskusi vědomě podporovat.
d) Časopis by měl programově představovat nové republikové, regionální i komunální politiky.
e) Časopis by měl pokračovat v uveřejňování anket na politická témata, respondenty by však neměli být jen poslanci a senátoři, ale i členové strany bez funkcí.
f) Časopis by měl zavést rubriku "Odpovídá vám předseda strany" a "Odpovídá vám generální sekretář strany".
g) Časopis by měl uveřejňovat hlasování o důležitých zákonech v Parlamentu, ptát se na důvody odlišného hlasování některých poslanců a senátorů.
h) Časopis by měl z minulého Hlasu převzít kalendárium akcí, osobní zprávy z místních organizací (jubilea, úmrtí apod.) a velmi dobře zpracované centrální stránky, určené pro vývěsky.
i) Časopis by měl do sebe zahrnout zpravodajství z Evropské lidové strany, informovat o zahraničních aktivitách lidoveckých politiků.
j) Na stránkách časopisu by se mohla objevit rubrika "Napsali o nás", shrnující ohlasy jiných médií na činnost KDU-ČSL.
k) Časopis by neměl obsahovat televizní program a články, které nesouvisí přímo s činností politické strany.
l) Časopis by měl úzce spolupracovat s editory internetových stránek KDU-ČSL (uveřejňování adres obsažnějších materiálů, propagace těchto stránek, zajímavých příspěvků apod.)
m) Časopis by se měl snažit získat dobrovolné spolupracovníky ve všech regionech.
n) Nepovažuji za nezbytně nutné, aby nový časopis zůstal týdeníkem.

Uvědomuji si náročnost této představy. Uvědomuji si však také důležitost kvalitního zpravodaje pro stranu, která má přes 50.000 členů. Hlas nemůže být nezajímavým, sterilním a strnulým časopisem, protože tím vydává informaci o straně samotné. Podaří-li se nám změnit Hlas k lepšímu, změníme k lepšímu i stranu. Zatím jsme v tom udělali pouze první krok.

Jan Czerný
KDU-ČSL Praha 2
t.č. Alžírsko
jcz@centrum.cz

4. ledna 2002