Vážení členové KDU-ČSL,

I. TROCHU MOUDRA NA ZAČÁTEK:
Dnešní vření ve straně není jednostranným sporem Svoboda versus Kalousek a nevzniklo v průběhu posledních dvou týdnů.
Z mého pohledu leží v konfliktu mezi členskou základnou a širším vedením KDU-ČSL. Členská základna je frustrována rozporem mezi tím, jak často a rádi hovoří vedoucí představitelé o síle 60 tisícové základny a tím, jak tito vedoucí představitelé reagují v konkrétních situacích na projevy svébytné vůle členů a organizací, jak reagují na kritické připomínky, jak vnímají či spíše nevnímají atmosféru ve straně.
Vedení strany přestalo být ve vztahu k členské základně vedením, nepřináší nové podněty, neinspiruje, místo toho, aby tlačilo vozíček kupředu, tak spíše brzdí.
Nemyslím si, že současný stav je pro lidovou stranu katastrofou, protože jiskření s sebou přináší i zajímavé myšlenky, nové přístupy a nové zkušenosti. Krizové okamžiky také odhalují charaktery politiků a obnažují skryté vady organizace. V tom vidím pro KDU-ČSL velkou příležitost k vnitřní proměně. Obvodní konference Prahy 2 se k tomu vyjádřila těmito slovy: „Jsme přesvědčeni, že veřejnost nechce změnu politického spektra v České republice, ale chce zlepšení vnitřních poměrů v politických stranách, jejich větší otevřenost, čitelnost a zabezpečení kontrolních mechanismů proti korupci všeho druhu, aroganci a zneužívání politického postavení ve vlastní prospěch“.

II. CO MĚ ŠOKOVALO:
Vedení naší obvodní organizace se v pondělí 2. dubna rozhodlo, že rozešle všem okresním a obvodním organizacím dopis, ve kterém je bude informovat o našem názoru na sestavení stínové vlády a požádá je o jejich vlastní názor.
Předsedkyně naší organizace se tedy obrátila na organizační výbor KDU-ČSL s žádostí o poskytnutí kontaktních adres na jednotlivé okresní a obvodní organizace. Pan generální sekretář Rybář a jeho zástupce pan Kašpar jí odmítli kontaktní adresy předat s tím, že to prý zakazuje usnesení Celostátního výboru. Paní předsedkyni přitom ani nenabídli, že dopisy (námi ofrankované) sami rozešlou. Nacházíme se tak v dokonalém Absurdistánu: okresní organizaci je obslužným oddělením strany zabráněn kontakt s ostatními okresními organizacemi! Příslušné usnesení Celostátního výboru přitom hovoří jasně nikoliv pouze svým duchem (opatření v době primárních voleb), ale i textem - nikomu nebudou poskytovány adresy členů strany - tedy nikoliv kontaktní adresy na příslušné organizace! Skutečným vrcholem absurdity (nebo také něčeho jiného) je skutečnost, že jsme nakonec příslušné adresy získali trpělivým, ale zdlouhavým klikáním na stránkách internetu, jehož správa je v rukou.....aparátu strany.
Říká se, že každá sranda něco stojí. Vedení KDU-ČSL stojí před rozhodnutím, co udělat s lidmi, kteří jsou placeni z našich volebních hlasů a z našich příspěvků a kteří nejsou přitom schopni (nebo snad dokonce ochotni) zajistit nejzákladnější potřeby svých členů.
Rád bych dodal, že se zákonem 101/2000 Sb. (o ochraně osobních údajů) toto opravdu nemá co do činění.

III. CO NAVRHUJI:
Zkušenosti z komunální politiky a stranické politiky mě přivedly k rozhodnutí prosazovat co nejúčinněji následující návrh na změnu Stanov KDU-ČSL:

Ve straně musí existovat jasné rozdělení mezi jmenovaným úředníkem a voleným politikem. Každý průnik těchto dvou množin straně škodí, neboť mezi těmito kategoriemi existuje více či méně zřetelný střet zájmů.
Tento střet zájmů je třeba vyloučit.
Nechť tedy každý, kdo pobírá od KDU-ČSL a od organizací spojených s KDU-ČSL jakékoliv finanční prostředky (tedy nejenom plat v zaměstnaneckém poměru, ale také například odměnu za vykonanou práci), nechť takový člen je zbaven po příslušnou dobu jakýchkoliv volených funkcí ve stranické struktuře.

Těším se na vaše připomínky a vaše zkušenosti.

S pozdravem

Mgr. Jan Czerný
místopředseda obvodní organizace Praha 2 a člen Pražského městského výboru

3. dubna 2001