V září tohoto roku se má v Praze uskutečnit zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. V té souvislosti se do Prahy sjedou také odpůrci zmíněných dvou institucí. Hrozí nejen střet argumentační, který by zřejmě nikoho příliš nevzrušil, ale zejména střet fyzický.

Bankéři s motýlky sice agresivní nebudou (své záměry mohou prosazovat jinými cestami a jinými prostředky), o jejich protivnících se to však tak jednoznačně říci nedá. Potíž je v tom, že zatímco mezi bankéře se těžko vmísí provokatéři, na shromážděních antifonďáků se zřejmě žádné čipové vstupní karty nebudou vydávat a rváči a násilníci všeho druhu se tak mohou vmísit mezi jinak pokojně (?) protestující dav.

Jak se k celé záležitosti postavit?

  1. Není správné preferovat jednu či druhou stranu. Oba tábory mají na svoje akce právo.
  2. K oběma skupinám je třeba přistupovat aktivně. Jestliže tedy s bankéři předem domlouváme akci do poslední minuty, totéž je třeba nabídnout a koneckonců i požadovat od antifonďáků. Oběma skupinám musíme neustále nabízet varianty, které by pro Prahu byly nejvýhodnější.
  3. Je nutné být důsledně spravedlivý. Jestliže kvůli bankéřům zastavíme na hodinu dopravu na magistrále, pak není možné zakázat manifestaci antifonďáků s odůvodněním, že naruší dopravní provoz v centru.
  4. Od antifonďáků je třeba požadovat, aby se co nejvíce sami podíleli na organizaci akcí. Jistě, čipové karty těžko budou viset na krku každém antifonďákovi, ale stálo by alespoň za zvážení, zda by účastníkům akcí nemohli organizátoři předem vydávat nějaké “účastnické karty”, které by opravňovaly ke vstupu do určitých vyhrazených míst.
  5. Vedle “globální vesnice” není možné zapomenout ani na “vlastní vesnici”. Je asi dobré protestovat proti kácení deštných pralesů v jižní Americe, to však v žádném případě neznamená, že nám při tom demonstranti pošlapou jeden z mála trávníků v obvodu Prahy 2.
  6. Ústředním tématem protestů antifonďáků je absence odpovědnosti. Právě odpovědnost je proto třeba vyžadovat i od nich samých.
  7. Žádejme již nyní pravidelné informace od našich městských politiků.