Otevřený dopis Obvodní organizace KDU-ČSL Praha 2 ostatním okresním a obvodním organizacím strany:

Vážené sestry, vážení bratři!

Dovolte, abychom se na Vás obrátili jménem obvodního výboru KDU-ČSL v Praze 2 s následující žádostí: zajímalo by nás, jaký je názor Vašeho okresního (obvodního) výboru na postup vedení KDU-ČSL při vyjednávání v rámci Čtyřkoalice, a to od výběru kandidáta KDU-ČSL na lídra Čtyřkoalice až do odstoupení Cyrila Svobody z této funkce.

Možná Vás naše nezvyklé oslovení překvapilo, myslíme si však, že vzhledem ke sporadickému setkávání členů strany na úrovni okresních výborů je tento způsob jednou z mála možností, jak zjistit většinový názor členské základny na aktuální problémy.

Rádi budeme zpětně informovat Vaší organizaci o výsledcích tohoto průzkumu a to v co nejkratším možném termínu.

Chtěli bychom Vás ubezpečit, že nejednáme z iniciativy nebo s vědomím některého z aktérů posledních událostí, ale z vnitřní potřeby znát, jaké jsou názory orgánů na nižších úrovních strany. Vždyť právě okresní a obvodní orgány jsou místem, kde se členská základna pravidelně schází, aby mezi sebou diskutovala o stranických a celospolečenských otázkách, místem, kde se velmi otevřeně hovoří o názorech vlastních příbuzných, přátel a kolegů ze zaměstnání, tedy o názorech voličů.

Pokud chcete znát názor naší obvodní organizace, je  pro nás výsledek víkendového zasedání Politické rady Čtyřkoalice velkým zklamáním.

Možná namítnete, že jsme jednáním nebyli přítomni, a že tedy nemůžeme znát všechny podrobnosti. Naše stanovisko však vychází především z reakcí našich řadových členů a těch, o kterých víme, že jsou KDU-ČSL příznivě nakloněni. Po zvolení našeho člena lídrem Čtyřkoalice  nám sdělovali své pocity, ze kterých jsme cítili naději ve změnu politického stylu, naději na změnu politiků, naději, že se do politiky vrátí slušnost, naději, že i přes značně rozdílné pohledy stran, které jsou zastoupené ve Čtyřkoalici, půjde politikům o vytvoření nového a reálného scénáře pro řešení nejpalčivějších problémů společnosti.

Po sobotním jednání se těmto lidem zdá, že soubor politiků, na kterém se shodly špičky jednajících stran, tuto vizi nenaplní.

Klademe si také zcela zásadní otázku, zda Cyril Svoboda měl skutečně možnost vybrat si svobodně ze 17 navržených osob tři stínové ministry, jak bylo veřejně deklarováno, nebo zda měl tento výběr již od prvního okamžiku omezen, a to bez vědomí členské základny.

Prosíme také o Váš názor, zda ještě před konáním sjezdu by nebylo vhodné se setkat na společném jednání, kde bychom hovořili o poslední situaci ve straně. Myslíme si, že v určitých okamžicích není možné čekat na vyjádření sjezdu, který je navíc deklarován jako programový. Jsme přesvědčeni, že bychom měli ve vlastní stranické praxi použít zásadu, kterou jsme dosud prosazovali jen v obecné rovině. Totiž tu, že občan má právo požadovat od svých politiků účet za skutky kdykoliv a nikoliv jen jednou za 4 roky ve volbách.

Děkujeme, že jste našemu dopisu věnovali pozornost a těšíme se na Vaše odpovědi.

S přátelským a bratrským pozdravem

Ing. Monika Turnovská
Předsedkyně Obvodní organizace Praha 2
Mgr. Jan Czerný
Místopředseda Obvodního výboru Praha 2