Změna Nominačního řádu - poslední varování

Ing. Jan Kasal
předseda KDU-ČSL

Vážený pane předsedo,

zítra zasedá v Praze Celostátní konference KDU-ČSL, která se má definitivně vyslovit k navrženým změnách v Nominačním řádu KDU-ČSL.

Již před časem jsem vznesl k těmto úpravám zásadní připomínky.

Po mnoha rozhovorech s dalšími členy KDU-ČSL jsem se utvrdil v přesvědčení, že můj názor není nijak výjimečný a že pochybnosti o vhodnosti navržených změn sdílí nezanedbatelná část členské základny. Přál bych si, aby tento názor na konferenci také zazněl, ale jelikož se sobotního jednání nemůžu z rodinných důvodů zúčastnit, nechávám pouze na vašem uvážení, jakým způsobem, uznáte-li to za vhodné, účastníky s obsahem mého dopisu seznámíte.

Jedná se o dva základní problémy:

a) Zrelativizování principu přímé volby - krajské orgány budou moci rozhodnout o volbách prostřednictvím volitelů,

b) ponechání možnosti kandidovat ve více volebních obvodech.

Ad a)

Na obou stranách jistě zazní silné argumenty.

Za nejdůležitější skutečnost však považuji, že při přímé volbě mají všichni členové strany naprostou a nedělitelnou odpovědnost za výběr vhodného kandidáta. Tato odpovědnost je zároveň výrazem respektu k osobnosti každého člena a vytváří tak z lidové strany společenství svobodných, plnohodnotných a sobě rovných občanů. Vědomí tohoto společenství je nutné co nejvíce podporovat a kultivovat.

Ad b)

Vícečetnou kandidaturu lze označit za politickou hru, která má jediný cíl: prosadit se za každou cenu, včetně toho, že slíbíte nemožné: nikdo se totiž nemůže stát poslancem za více krajů současně a hlasy voličů odevzdané v kraji, kde kandidát nezvítězí, jednoduše propadají. Nepovažuji tento postup za čestný a byl bych rád, kdyby ho nominační řád napříště znemožnil.

Jsem přesvědčen, že oba zde uvedené body nejsou jen technického charakteru, ale že se dotýkají základních hodnot, na kterých je lidová strana postavena

Vážený pane předsedo! Chtěl bych dodat, že mladí členové strany, kteří do KDU-ČSL vstoupili v posledních třech letech a pro které je tedy systém primárních voleb založený na přímé volbě samozřejmostí, budou chápat případné schválení navržené úpravy jako krok zpátky. K doložení tohoto tvrzení uvádím, že při jednání Celostátního výboru Junior klubu KDU-ČSL dne 19. prosince 1998 tento orgán zamítl návrh na systém volitelů a zároveň se jednohlasně usnesl, že každý kandidát se může účastnit primárních voleb pouze v jednom kraji.

V úctě

Mgr. Jan Czerný